En helg

För första gången här har jag drabbats av en släng hemlängtan.Inget jag inte överlever eller så. Inte den sorten som får mig att febrilt packa väskan och ta första bästa flyg hem. Men att veta att alla andra suttit där hemma och knaprat på julskinka och köttbullar och andra läckerheter som hör hemma på julbordet. Att det bygts pepparkakshus och druckits glögg där hemma. Att jag inte fått spendera en slö söndag med Miilo. Att veta att de flesta andra firat lilla jul medan jag suttit här och stirrat mig blind på datorn gör att det känns lite mindre bra just nu. Men ingen panik. Jag klarar mig. Vi ses till jul. Och det är snart.

Onödiga pengar

Okej, alla pengar är ju värda något. Många bäckar små.. och så vidare, men 1 och 2 centar är nog faktiskt lite överskattade ! Början till min miljon ser ni nedan. Allt jag behöver är ca 999 999 990 stycken till.Pincett

Skulle behöva en sådan just nu. Kommer aldrig ihåg att köpa det då jag är i en butik där det säljs sådana. Om jag inte köper en pincett snart kommer jag att kunna hänga juldekorationer i ögonbrynen lagom till julafton.

Lilla jul?

Men i tyskland är det bara en vanlig lördag. Dagen till ära ska jag tvätta och äta salmiakki. Så ingen julstämning direkt. Ingen julmat. Julskinka skulle nog inte vara helt fel just nu. 

Igår var jag på bio med Nina . Vi såg en måttligt bra film, All inclusive, på tyska. Jag tror jag håller på att bli hjärntvättad här för det känns inte längre så fel att alla amerikanska skådespelare pratar tyska. Och det faktum att minspel och röster inte alltid är sådär superbra ihop passade stör mig heller inte längre. Det lär nog bli flera biobesök i framtiden.Och så har jag träffat på mina första tyska bussbiljettskontrollanter. Lyckligtvis hade jag blijett, jag hade till och med stämplat den. Mera synd var det om den stackaren som inte hade någon och som de släpade ut i fötterna ur bussen. Nästan i allafall.

Lilla jul ? Här är allt fortfarande grönt, för det mesta regnigt och blåsigt.


Update 2

Att skriva är så jobbigt. De glesa uppdateringarna beror inte på att jag jobbar som en dåre och familjen kör med mig som sin privata städmaskin. Det beror på att jag helt enkelt är lat. Det är ju så fruktansvärt jobbigt att pränta ner några rader text. Men stressigt, jobbigt, otrevligt och hemskt är ord som verkligen inte beskriver min tillvaro här i Tyskland. Jag behöver inte städa något, knappt plocka undan, tror jag städar mindre här än jag gjorde hemma. Det enda jag gör är leker med barn. 

Sandra har jag också..
... lagat mat här i huset, alla överlevde och huset står kvar. 
... åkt buss ensam, tagit fel på bussar och hållplatser och varit tvungen att gå 3 onödiga km.
... köpt onödiga julklappar.
... sett Crossroads på tyska (den med Brittan, och det är förövrigt en fantastisk film med fantastiska skådespelar insatser och med tyska röster blev det hela ännu mer fantastiskt).
... varit helt ensam med barnen ikväll och ingen skriker (längre), utan de sover som små tyska ljus. 

Bara tyskan skulle löpa lite bättre skulle allt vara helt super.

Nu ska jag tillbringa min kväll med att läsa Harry Potter (på tyska) och se på Ocean's eleven (på tyska) samt äta fazer blå choklad och salmiak.


Update

Jag har vaktat lite tyska barn, gått på julmarknad, ätit konstiga sega potatisar, sett på tysk tv, köpt årets första juklapp, pratat mer finska än någonsin tidigare i mitt liv, pratat mer tyska än någonsin tidigare i mitt liv, gått i en skog med asfalterade vägar och informationsskyltar (kändes inte helt äkta), läst Harry Potter på tyska och konstatrerat att tyska och finska tvättmasiker fungerar precis lika. Min första vecka i Tyskland i ett nötskal !En del av Centos maffiga juldekorationer


Onödiga glasföremål till salu på julmarknad


Julmarknad


Julmarknad


Tysks skog med asfalt


Görnt och skönt

 


Barn.. Good or bad?

Idag har det i huset befunnit sig fem barn, de första två timmarna gick bra, men den sista kändes lite ansträngande. För alla inblandade. Även om jag inte var ensam med dem så tyckte de att jag var jätte spännande och berättade en massa saker för mig, på tyska, Det var bara att nicka och se glad ut. Ingen aning om vad de egentligen ville. Men efter två timmar tröttande de på varandra och alla andra, och efter det var de bara påfestande. I ett skede kändes det som en frestande idé att hänga sig i leksakshästens tyglar.

Men barn är söta, när de sover och när de är glada,och helst ett och ett åt gången.
Förövrigt jag trivs och allt är bra.


Back on track

Kockan är halv 10 och jag har hunnit med mera denna morgon än jag ibland hann med på en hel dag hemma.  Har hunnit äta frukost, städa undan, dammsuga köket, ut och gå och duscha. Fantastiskt, även om jag inte är allt för förtjust i tanken på att vakna klockan6 varenda morgon. Men det är nog inte meningen heller, tror jag. 

Gick en promenad genom stan imorse, som förövrigt verkade vara i storleksklass med Karis. Men säkert en helt trevlig stadsdel på sitt sätt.

Igår var jag första gången ensam med den yngsta flickan en stund, vi kom bra överns. Hon säger inte så hemskt mycket och förstår det mesta jag säger henne. Hennes favorit uttryck är : Ein Buch lesen!  och Will nicht !

Nu ska jag dricka en kopp te och ägna resten av dagen åt att försöka låta bli att somna.

Knepigt

Jag har ett probelm här i Tyskland. Jag kan inte för mitt liv komma på hur man får kallt vatten ur kranen. Ingen skillnad hur man vänder och vrider så är vattnet ljummet, varmt eller hett. Lite små störande när man borstar tänder eller så.

De röda cirklarna visar området för varmt vatten, den lilla blå cirklen visar
var man eventuellt, kanske, med mycket tur kan få liite klatt vatten, ibland.


Ich bin müde

Riktigt trött helt enkelt. Om det beror på att jag var sjuk igår eller på att jag vaknade kvart över sex idag är jag inte helt säker på. Förmodligen en kombination av båda. Men jag kommer aldrig att vänja mig vid att stiga upp klockan sex. Aldrig !

Ett litet bakslag

En riktitigt trött Sandra här i Tyskland idag. Har spenderat största delen av natten, morgonen och dagen med huvudet i vessan. Fy fan så dåligt jag har mått. Och mår fortfarande, även om det nu känns lite bättre. Jag har just ägnat mig åt dagens jobbigaste uppgift, att klä på mig. Det tog verkligen alla mina krafter.

Nu ska jag sova en stund eller två, och hoppas att imorgon är en bättre dag.


Deutschland

Jag kom fram lyckligt, jag förstår ingen tyska och min dyna är platt. Allt är bra!


Helt sjukt

Jag ska åka till ett land jag aldrig varit i tidigare. Jag ska bo i en familj jag aldrig träffat tidigare.  Jag ska se efter barn som aldrig träffat mig tidigare. Jag ska bo i ett land där det talas ett språk som jag med nöd och näppe förstår, om jag har tur. Jag ska anpassa mig till nya regler och levnadssätt. Jag ska vara helt ensam på en helt ny plats. Det här är ju helt absurt egentligen!

Och jag är inte ens nervös. What is wrong with me??

Die Käse ist in dem Schwimmbad*

Kommer självklart också att sakna mina vänner, lite i allafall ! En trevlig sista kväll har spenderats hos Miilo. Några andra trevliga själar infann sig också och mat och skratt var det gott om. Fick en fin bok av Majlou med mindre fina bilder på oss, samt några väldigt viktiga meningar översatta till tyska. Att berätta att min åsna har dött eller *att osten finns i simbassängen, kan jag numera göra tack vare henne!


Nu väntar en sista natt i min egna säng innan det bär av till Deutschland. Wish me luck tomorrow !

 


Punktligt

17.55 har jag planer. Men fråga mig inte vad  för planer, för jag har inte haft något med planeringen att göra.  Och jag har hört att planerna innefattar mat. Så jag är nöjd. Men 17.55, det är en bra tid att ha lite planer på.

I'll miss you

Det jag kommer sakna mest i Tyskland1. Min egen säng
2. Fazer3. Mörkt bröd

Det var väl det...

Och snöslask kommer in på en hedersvärd

4e plats på min lista..


Smile

Jag känner mig sådär äckligt positiv. Verkligen inte min stil. Vad är fel?


Förväntan

Jag väntar på lördagen, jag väntar riktigt mycket. Det ska bli roligt, skrämmande, spännande,lärorikt och intressant. Att få testa mig själv lite, mina gränser och min kunskap. Och framför allt min tyska.

Jag väntar också på att den där känslan  "att vad fan är det jag ska göra", "varför ska jag göra något sånt här" eller "jag vill iiiinte". Den där känslan som bara får mig att vilja springa och gömma mig under en sten så ingen kan hitta mig. Men hittills inget sånt så länge, bara positiv förväntan. Men den där andra känslan kommer nog, jag är så säker. Jag känner mig själv. Om inte förr så på flyget till Tyskland.

Men just nu känns allt bra, nästan för bra. Det känns som om allt varit för enkelt, inga krångligheter, inga papper som ska fyllas i, inget alls. Om det verkligen är så här lätt att byta miljö ett tag varför gör folk det inte oftare, istället för att bara stanna kvar här och gnälla över att de vill härifrån?Till och med packningen är något sånär under kontroll !
(Notera högen med kläder i soffan, de är de som inte rymdes med)


Gilla

Hur vet du att ditt Facebook användande börjar gå lite för långt : Du letar efter "Gilla"-knappen då du läst ett inlägg i en blogg. Varför? Det var ju för jobbigt att skriva en riktig kommentar.

Lalalalalaa, she's got the look..

Att packa är en konst. Tyvärr har jag inte begåvats med den konsten. Väskan är redan överfull och då har jag inte ens  hunnit börja med skor eller ytterkäder. Det här kommer ju att gå bra! Dessutom har jag beslutsångest angående vad jag ska ta med och vad jag bör lämna hemma 
Precis så här jobbigt tycker jag det är att packa. Precis så här ser jag förövrigt
också ut på de flesta foton. Jag tycker minen liksom förstärker mina vackra drag.


Let the music take you somewhere far away..

Jag är ingen musikmänniska faktum är att det kanske finns 200 låtar på min dator. Men till och med jag börjar nu inse att situationen är ohållbar. För med den musik jag har på min dator hamnar jag snart i helvetet. Det är bedrövligt. Så dålig är den. Hur har den ens hittat in i min dator från börja?  Förmödligen via en mp3a som använts någon gång under högstadiet, det är ju nästan så man skäms.

Sandras Absolute Hits 2009:

Anton & Affe - Gråt Dina Tårar
Fronda - Du betyder ingenting
Jesse mccartney - Because You Live
Michael Bolton - When A Man Loves A Woman
Mathias Holmgren - Kan hända vem som helst
Markoolio- gör det igen
Tomas Ledin - Vi Är På Gång (VM-Låten)
Westlife - You Raise Me Up
Byz - Karatefylla
Alla Flickor - Linda Bengtzing


Fel, fel, fel !

Mina blogginlägg består nästan av mera felstavade ord än rättstavade ord. Är det inte särskrivningar på fel sätt så saknas det bokstäver, eller fel bokstav på fel plats eller så finns det lite extra prepositioner kvarglömda i meningarna.

29.9.09 skrev jag till exempel:  ... om man inte åt upp den man man tagit åt sig i buffén ...
En ganska sjuk och roande tanke, en buffé där man plockar åt sig en man och sedan äter upp honom.
Om man byter ut det första man i meningen mot mat blir meningen betydligt mer realistisk.

Två flugor i en smäll

Om jag har tur kanske jag till och med lär mig finska i Tyskland ! Det finns en fiska au-pair i närheten dit som jag åker. Har mejlat lite med henne och hon verkar förstå min finska, tjuhu !Det närmaste flugor jag kunde hitta..
 


Gomorgon världen

Nytt rekord, klockan är 10 och jag är vaken. Fantastiskt om ni frågar mig!
Idag är en dag då jag ska försöka få något vettigt gjort. Har en lång lista på saker som borde göras.

Hade förövrigt en dröm inatt. Jag drömde att jag av misstag ringde till min tyska familj. Då de svarade kom jag fram till att det inte gick att prata tyska så jag berättade för dem att jag inte pratar tyska överhuvudtaget. Det gör ingenting svarade familjen. De pratar inte heller tyska, de är inte ens tyskar. De är ailiens.

Borde jag se det som ett tecken?

I-lands probelm

Jag ska börja packa. Snart. Riktigt just. Men det är ju så jobbigt. Vad ska man ta med. Vad kan man lämna hemma. Vad får man absolut inte glömma och så vidare.

Min kusin på 8 år hjälpte mig med den saken.
K : Är det vart eller kallt dit som du ska fara?
jag: Det är nog ganska lika som här, lite varmare kanske.
K : Men då måste du ju ta med likadana kläder som du använder här 
jag : Men jag kan ju inte ta med mig hela min garderob. Jag får inte allt att rymmas i en väska.
K : Men då får du väl ta två väskor då!

Bra tänkt, och mycket lättare skulle det ju vara, men tyvärr inte helt genomförbart i praktiken. Eller det är ju möjligt, men det blir ganska dyrt att packa ner hela garderoben! Min säng funderar jag däremot på att försöka smuggla med i någon väska, för ack vad jag kommer att sakna den!


It was a good night

Inatt när jag kom hem var klockan lite över 3, jag var dödstrött, genom svettig och hade obeskrivligt sjuka fötter. Det kan bara betyda en sak, Affes var bra igår! Och någon gång inatt på Affes (ovanligt glest befolkade) dansgolv slogs jag av insikten att jag faktiskt ska åka till Tyskland, om mindre än en vecka. Shit, de var första gången som det kändes riktigt verkligt. Påriktigt, jag ska faktiskt åka. Hjälp, jag borde börja packa snart.

Och förresten,vem går ut och gå med sin hund halv 3 på natten?

What if God was one of us

När jag var mindre, trots att jag aldrig varit troende, tänkte jag ibland på ""han den dä Gud". Speciellt mycket trodde jag att han påverkade vädret.

Som till exempel, en solig dag, ja då var Gud glad. Om åskade var Gud, helt logiskt, arg. Jag föreställde mig hur han sprang omkring där uppe balnd molnen och kastade sönder saker och smällde med kastrullock. Han var oftast arg på sina barn. Då det regnade, om det bara var försiktigt fint regn, då tog sig Gud en dusch. Men om det kom en störtskur och regnet stod som spön i backen hade Gud badat badkar och dragit ur proppen. När det snöade trodde jag att Gud frostade av sin frys och skrapade loss all överlopps is. Och när det var tjock dimma tänkte jag mig att Gud hade lagat mat och dimman var matos.

Tydligen är det svårt att bryta gamla tankemönster, för just när jag såg ut genom förstret kom jag på mig själv med att tänka : "Snart måst väl endå Gud ha avfrosta den dä frysn färdit".

Dilemma

Det snöar fortfarande ute. Min bil har fortfarande sommardäck och är helt insöad. Jag har ett akut behov av att hämta ett paket på posten och köpa choklad. Kan ni förstå mitt problem?


Slasket det bara öser ner..

Det ska regna eller snö. Inte båda på samma gång. Regnet förstör snön och gör den till en enda grå sössö. Hata den här tiden på året. Verkligen avsky. Och tanken på att jag flyttade min avresa till varma Spanien från November till April känns måttligt trevligt just nu. Hur dum får man liksom bli?!
Hoppas verkligen att det inte snöar i Tyskland !


Somliga går i trasiga skor.

Andra har lite för många. Jag har exakt 71 stycken skor. Varför vet jag det? För att jag har räknat dem. Min föredetta skohylla agera numera vanlig-samla-skräp-och-onödigheter-hylla. Alla, eller de flesta av mina skor, ligger därför på golvet i hopp om att någon vänlig själ ska sortera dem.
Balnd mina 71 skor finns allt man kan behöva, vinterskor, bellerinor, klackskor, fina skor, fula skor, välanvända skor, helt oanvända skor. Ett par har till och med lappen kvar. Men jag kan inte ha varit riktigt vid mina sinnens fulla bruk när jag köpt dem. Så fula är de ! 
När jag tänker efter så är det  lite konstigt att jag har udda antal skor, det borde väl innebära att jag av någon sko har bara en. Undrar vilken. 

Ps. Jag kom på att mina flips-flops inte var medräknade i de 71 stycken skorna. För jag vet inte var de är.

 


Ute faller snö..

Det snöar ute, det har snöat ute ett par timmar och kommer förmodligen att fortsätta snöa ett tag till, om det inte börjar regna förstås.
Tyvärr hade jag inga vinterdäck under min bil idag, för de ligger och samlar damm på en vind någonstans. Därav körde jag vääldigt långsamt och försiktigt hela vägen till och från storstaden Karis. Nästan onödigt försiktigt kan man påstå. Så om ni körde efter en grå bil och svor över "den dä jäkla mommon som int kan köra ordentligt och int hittar gaspedaln" så va det säkert bara jag och mina sommardäck.

Der Sandmann

Jag har börjat förbereda mig ingör min Tysklandsvistelse. Jag har gått igenom mina filmer för att ta reda på vilka jag kan se dubbade till tyska. Blev verkligt beviken, bara gamla dåliga filmer. Som knappast blir bättre på tyska. För att ytteligare friska upp minnet har jag läst en bok som Der Sandmann, aka Nukkumatti, den var verkligen givande! Vad gör man inte för att förbättra spåkkunskaperna?Lugn

Jag känner mig lung i själen för tillfället. Jag har druckit glögg och ätit pepparkakor, precis som jag önskade imorse. Det är ungefär allt jag gjort denna söndag. Och eldat upp lite gamla skolböcker. Det inger också ett visst lung.


November the first

Jag längtar efter glögg och pepparkakor. Snö skulle inte heller vara helt fel. Snart hoppas jag väl på att de börjar spela julmuski i radion också.. Bjellerklag bjellerklang..

RSS 2.0